Your cart

{! deliveryStatementText !}

{! item.product_title !}

{! numberSeperator(item.price) !},00

Shipping {! freeDelivery ? '0,00' : shippingPrice + ',00' !} {! chosenCurrency !}
Total {! cart.total_price ? !freeDelivery ? (Number(cleanedTotalPrice) + Number(shippingPrice)) : numberSeperator(cart.total_price) : 00 !},00 {! chosenCurrency !}
{ 'cart.label.discount' | t } -{! calculatedDiscounts !},00 {! chosenCurrency !}

Godt valg!

{! quantity !} x {! productTitle !}

The Vegan Conflict

Den Veganske Konflikt

Danskere er generelt et tolerant folkefærd. Det er få ting der kan skille vandene for alvor. Det er næsten altid ekstremer,  når ting bliver sat helt på spidsen, der skaber konflikterne. Det gælder både politik, religion og som noget relativt nyt – veganisme.

Desværre sker der ofte det, at ekstremerne bliver synonyme med helheden, som derved skades. Så sker der det, at man bekæmper hinanden i stedet for at berige hinanden.

Militant meningsudveksling mellem de små grupper af die-hard kødspisere og hard-core veganere træder i stedet for dialog.

Fællesnævneren er et fuldstændigt fravær af tolerance og  kompromisvillighed. Det bliver et ”enten er du med os eller også er du mod os” . Det ideologiske korstog kommer nemt til at erstatte almen omtanke. Gensidig respekt fordamper hurtigere end dug i morgensolen. Det synes jeg er utroligt ærgerligt og synd, specielt fordi det helt store flertal ikke er fordømmende overfor anderledes tænkende.

Og det er egentlig så mærkeligt, for indtil for nylig var der ikke noget problem i at nogle var vegetarer og nogle ikke. Det var ikke noget der gav anledning til krigsførelse.  Nu skal vi næsten absolut kategoriseres som veganere, vegetarer, flexitarer eller det der er værre.

I Suztain arbejder vi ud fra princippet om ren sund fornuft. Vi bekender os ikke til nogen speciel gruppering. Vi er passionerede glade og hårdtarbejdende familiemennesker, som hver eneste dag arbejder for at fremme bæredygtighed og socialt ansvar.

Vi støtter ikke nogen speciel industri, branche, religion eller levevis. Vi føler os ikke forpligtet til have en mening om alting, specielt ikke da vi ikke forhandler fødevarer.

Men vi bruger naturligvis i hverdagen fødevarer på kontoret, og i vores køleskab står soyamælk, havremælk og sødmælk side om side.  Urtethe, grøn the og økologisk kaffe har det fint med hinanden.

Vi elsker alle grøntsager og fisk, og selvom vi spiser kød er det for os alle mindre end tidligere.  Vi tænker meget i sundhed. Vi tænker meget i hvor ting kommer fra. Og hvordan det er indpakket.

Gårdkatten har åbenbart ikke forstået noget af det hele og fortsætter uantastet med sin kompromisløse køddiæt. Til kattens forsvar er musene både danske, lokalt producerede og fri for indpakning.

Og hvorfor skal katten så med her? Jo – fordi det kan være ret ulogisk at man hellere vil spise en grøntsag eller en frugt produceret på den anden side af jorden end at sætte tænderne i et dansk æg, en friskfanget torsk fra Kattegat eller en hakkebøf fra Kronjylland.

Men skal vi tale holistisk ansvar, så kan det ikke kun være mere miljørigtigt at spise en dansk landbrugsvare, det er også en garanti for at det sociale menneskelige ansvar er på plads.

Og når alt kommer til alt, så spiser 95% af os noget fra både dyre- og planteriget. Som medlem af den store majoritet må man til gengæld finde sig i at være kategoriseret i grupper med eksotiske navne.

Ud fra en holistisk betragtning er det langtfra givet, at veganisme = bæredygtighed.  Er det smart at købe en polyester trøje i stedet for en uldtrøje? er det bæredygtigt at skosålerne er af plastik i stedet for læder? skal tøfler hellere være af nylon end af filt? skal fløden fremstilles af udenlandske soyabønner (måske endda GMO soya) i stedet for dansk mælk produceret af danske landmandsfamilier?

Min pointe er at der er ikke nogen 1-dimensionel sandhed. Skal man virkelig tænke 360 grader bæredygtighed, så skal alle faktorer i spil – ikke mindst det sociale ansvar som ofte går helt tabt i debatten.

I Suztain arbejder vi passioneret for at have det holistiske syn. Suztain er en videnbaseret virksomhed med forståelse for de mange facetter af bæredygtighed. Vi lærer hver dag, og tilpasser os til ny viden.  

Vi tillader os den luksus at forstå argumenter fra alle sider, og på basis af viden og hensyn at drage vore konklusioner til fordel for bæredygtigheden samlet set.

 

Tak fordi du har læst med, og glade hilsener

Jørgen