Gratis fragt til DAO Pakkeshop ved køb over 499 DKK - Hurtig levering på kun 1-3 hverdage

Hvad er kosttilskud?

Hvad er kosttilskud?

Kosttilskud er i alt sin simpelhed tilskud til kosten. De fleste af os vil nok kunne genkende kosttilskud i form af vitamin- og mineralprodukter. Et kosttilskud er en koncentreret kilde til næringsstoffer eller andre stoffer i kroppen, som har en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning. Det bruges som supplement til din normale kost, og må derfor ikke spises som en almindelig fødevare.

 

Hvordan vælger jeg de rigtige tilskud?

Der findes et væld af kosttilskud, og derfor kan det være svært at finde hoved og hale i hvilke tilskud der giver mening, og hvilke der er overflødige. Hvis du spiser sundt og varieret, kan du sagtens få en tilstrækkelig mængde af både vitaminer og mineraler gennem din kost.

Behovet for kosttilskud og hvilke kosttilskud du skal bruge, er individuelt. Forskellige livsfaser har forskellige behov. For eksempel har gravide kvinder brug for ekstra folinsyre og jern, hvor ældre mennesker måske kan have brug for D-vitamin og B12.

Er man veganer eller vegetar kan man have brug for tilskud som B12, jern, omega-3 fedtsyrer og D-vitamin, idet disse vitaminer kan være svære at få gennem en plantebaseret kost.

 

Hvis du ikke har særlige mangler, men stadig ønsker at sikre dig at du får dækket dine vitaminer og mineraler, kan multivitaminpiler være en optimal løsning.

Du kan altid snakke med din læge og få en konsultation om, hvilke vitaminer og mineraler du mangler, og om du overhovedet har brug for tilskud.

 

Hvad er forskellen på naturlige og syntetiske kosttilskud?

Vitaminpiller kan indeholde både naturlige og syntetiske vitaminer, afhængigt af hvordan de er fremstillet, og hvilke ingredienser der er anvendt i produkterne.

Naturlige vitaminer kommer ofte i en mere kompleks matrix med andre næringsstoffer såsom mineraler, enzymer og bioflavonoider, som alle hjælper med at forbedre vitaminens optagelse og funktion i kroppen. Ved fremstilling af naturlige vitaminpiller vil der ofte blive brugt ekstrakter fra naturlige kilder som blandt andet frugt, grøntsager og urter. Derfor er vitaminerne i disse piller ofte udvundet direkte fra naturlige fødevarer.

Syntetiske vitaminer er derimod fremstillet i laboratorier gennem kemiske processer. Dette betyder at pillerne bliver skabt ved at kombinere forskellige kemiske stoffer for at danne et molekyle, der er mere eller mindre identisk med det vitamin, der findes i naturen. Så det vil altså sige, at selvom en vitaminpille indeholder naturlige ingredienser, kan selve vitaminet godt være fremstillet syntetisk.

Derudover har naturlige vitaminer ofte en højere biotilgængelighed end syntetiske vitaminer, hvilket beskriver hvor godt et vitamin optages og anvendes i kroppen.

 

Skal man tage kosttilskud?

Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at indtage. Kosttilskud er kun et supplement til en ellers sund og varieret kost. Kosttilskud kan derfor ikke erstatte en afbalanceret kost. Svaret på hvorvidt du skal tage kosttilskud eller ej er individuelt, og det afhænger altså af, hvordan din kost ser ud og om den er varieret nok. Er du i tvivl, kan du altid snakke med din læge.

 

Er det sundt at tage kosttilskud?

Er du i vitaminmangel kan det være sundt at tage vitaminer. Dog får de fleste allerede nok vitaminer og mineraler gennem maden. Det er også vigtigt at pointere at vitaminpiller ikke er en mirakelkur mod sygdomme, så lad derfor vær med at overdosere dine vitaminpiller, og følg anvisningen og doseringen på pakken. Det kan være skadeligt hvis du får for vitaminer i for store mængder.

 

Hvordan ved man, at man mangler vitaminer?

Hvis du er i vitaminmangel, vil det sandsynligvis vise sig ved træthed, nedsat muskelkraft og dårlig appetit. Bliver det ved kan du få de klassiske mangelsymptomer, alt afhængigt af hvilket vitamin du mangler. Derfor er det vigtigt at du tager de rigtige vitaminer, idet symptomer næsten altid kan behandles med det vitamin din krop mangler.

 

Hvornår på dagen er det bedst at tage vitaminpiller?

Vitaminer og mineraler er enten fedt- eller vandopløselige. De vandopløselige vitaminer opløses i vand hvorimod fedtopløselige vitaminer ikke kan opløses i vand med kun i fedt. Det vil altså sige at der skal altså være fedt i kroppen, før du kan få gavn af pillen. Den generelle anbefaling lyder derfor på, at vitaminpiller bør tages i forbindelse med eller lige efter et måltid og aldrig på tom mave.

Se alt Suztains kosttilskud her