Gratis fragt til DAO Pakkeshop ved køb over 499 DKK - Hurtig levering på kun 1-3 hverdage

Multivitaminer: Hvad du skal vide, før du vælger

Multivitaminer: Hvad du skal vide, før du vælger

Multivitaminer er blevet et populært supplement for mange, der ønsker at sikre sig, at de får alle de nødvendige næringsstoffer i en travl hverdag. Men hvad er multivitaminer egentlig, og hvordan kan de bidrage til en sund og varieret kost? I dette blogindlæg vil du få viden om, hvad multivitaminer består af, hvilke fordele og ulemper de kan have, og hvem der kan drage størst nytte af at tage dem.

 

Hvad er multivitamin?

Formålet med at tage en multivitamin er at give din krop et supplement af vigtige næringsstoffer, som den måske ikke får nok af gennem din daglige kost. Selvom man som oftest får alle nødvendige vitaminer og mineraler gennem mad, kan man bruge multivitaminer som et godt ekstra tilskud, der kan udfylde eventuelle ernæringsmæssige huller.

Der findes ikke én standard for multivitaminer – der er mange forskellige varianter. Nogle indeholder større mængder af specifikke næringsstoffer, mens andre er mere alsidige. Du kan se vores udvalg af multivitamin ved at klikke her

 

Hvilke fordele er der ved multivitaminer?

Multivitaminer er designet til at supplere det daglige indtag af vitaminer og mineraler, som du får gennem kosten. Det betyder altså at multivitaminer ikke skal erstatte en sund kost, men snarere fungere som et ekstra lag til din kost. Tilskuddet hjælper med at udfylde eventuelle ernæringsmæssige mangler og forbedre din samlede ernæring.

Formålet med multivitaminer er generelt at støtte og vedligeholde dit helbred på lang sigt, da mangel på vigtige vitaminer og mineraler over tid kan føre til sundhedsproblemer og ubehag.

Forskning typer på, at multivitaminer bidrager til et normalt immunsystem. De største fordele ses dog hos personer, der har lave niveauer af de specifikke vitaminer eller mineraler før indtaget af tilskuddet.

 

Er der nogle ulemper ved multivitaminer?

Vores kroppe er naturligt meget effektive til at skille sig af med overskydende vitaminer og mineraler, men det er ikke alt, der kan filtreres væk. Indtagelse af store mængder (dvs. 2-3 gange eller mere end den anbefalede dosis) af visse næringsstoffer kan faktisk skade dit helbred. For eksempel kan for meget jern føre til forstoppelse, og et for stort indtag af A-vitamin kan resultere i forgiftning. Vores lever og nyrer er gode til at rense kroppen for affaldsstoffer, men der er grænser for, hvor meget kroppen kan håndtere, før det bliver farligt. Derfor er det vigtigt, at du nøje gennemgår din multivitaminpakke og læser både doseringen og indholdsfortegnelsen, før du begynder at bruge produktet!

Det er også vigtigt at tage hensyn til din kost og tjekke dine multivitaminer for at sikre, at de indeholder de vitaminer og mineraler, du rent faktisk mangler. Mange multivitaminer indeholder op til 200-300 % af den anbefalede daglige dosis af visse vitaminer, hvilket nødvendigvis ikke gør dem mere effektive.

 

Hvem har brug for multivitaminer?

Multivitaminer er designet til at tilføje næringsstoffer, der eventuelt mangler i kosten. Brug af multivitaminer bør baseres på lægefaglige anbefalinger. Fødevarestyrelsen anbefaler at voksne og børn fra 4 år dagligt indtager 5-10 mcg D-vitamin. Visse multivitaminer indeholder D-vitaminer, dog er det ikke alle multivitaminer der indeholder den anbefalede mængde af D-vitamin. Har du lyst til at blive klogere på D-vitamin kan du læse mere her.

 

Herunder kan du se hvilke målgrupper der blandt andet er tale om:

Gravide kvinder - Under graviditeten ændres kroppens behov for mineraler og vitaminer i takt med barnets udvikling. Prænatale multivitaminer anbefales ofte for at dække både moderens og barnets næringsbehov. De indeholder typisk ekstra DHA (ofte fra fiskeolie) og folinsyre, som begge er vigtige for at støtte udviklingen af barnets hjerne og nervesystem.

Veganere og vegetarer – Når du følger en vegansk eller vegetarisk diæt og undgår animalske produkter, kan du risikere at mangle de næringsstoffer, som normalt kommer fra kød og mejeriprodukter.

B12, jern og zink er særligt vigtige næringsstoffer at være opmærksom på ved disse diæter. Hvis du også undgår mejeriprodukter, er det en god idé at overveje at supplere med D-vitamin og calcium gennem en multivitamin.

Aldrende voksne – Når vi bliver ældre, bliver kroppen dårligere til at optage visse næringsstoffer, samtidig med behovet for calcium og B12 øges. Mange ældre oplever også nedsat appetit som kan bidrage til mangel på vitaminer.

Hvis man er på specialiserede diæter – Hvis du følger en keto-, carnivor- eller anden restriktiv diæt, bør du overveje, hvilke næringsstoffer du muligvis går glip af ved at undgå specifikke fødevarer.

Disse diæter begrænser ofte frugt og grøntsager, som er vigtige kilder til vitaminer og mineraler. Overvej både fordele og risici ved restriktive kostvaner, og planlæg eventuelt at supplere din ernæring med en multivitamin eller andre tilskud, hvis det er nødvendigt.

Fødevarerallegier og intolerancer - Hvis du udelukker hele fødevaregrupper, som f.eks. mejeriprodukter eller korn, på grund af allergier eller intolerancer, kan det være en god idé at overveje en multivitamin for at få tilstrækkeligt med vitaminer. B-vitaminer tilsættes ofte forarbejdede fødevarer som kornprodukter, så personer på en glutenfri diæt kan have brug for ekstra B-vitaminer.

Har du behov for bestemte vitaminer og mineraler, kan du se alle vores kosttilskud her.

 

Alt i alt er multivitaminer en effektiv måde at sikre, at du får de nødvendige vitaminer og mineraler. Du skal være opmærksom på, at multivitaminer ikke kan erstatte en sund og varieret kost, og du skal så vidt muligt tilpasse bruget af tilskud til dine personlige behov. Hvis du er usikker på, hvilke tilskud der er bedst for dig, kan det være en god idé at tale med en læge eller sundhedsfaglig rådgiver, før du træffer dit valg.

Vil du vide mere? Ved at trykke her, kan du læse et dybdegående blogindlæg om kosttilskud.